• Účelové cvičenie na Kojšovskej holi

          • Začiatok školského roka 2024/2025 sa pre nás začína v turistickom duchu.

            Tento rok slnko nie je vôbec skúpe - využili sme preto pekný letný deň na turistický výstup na Kojšovskú hoľu. Pre mnohých žiakov to bola poriadna výzva, keďže cesta bola síce príjemná, no trasa dlhá.
            Z parkoviska zo Zlatej Idky sme sa po asfaltovej ceste vydali ku meteostanici umiestnenej na vrchole Kojšovskej hole. Cesta lesom ubiehala a zvyšovala sa ňou aj naša únava. Poniektorí si ešte pred vrcholom poležali od únavy na zemi.
            S prestávkami a s očakávaním výhľadov sme dorazili ku Chate Erika, ktorá sa v súčasnosti rekonštruuje. Od nej bol už len kúsok ku vrcholovej meteostanici, ktorá je umiestnená priamo na Kojšovskej holi. Tento turistický bod je veľmi známy aj kvôli trase SNP, ktorá prechádza týmto miestom. Zapísali sme sa do vrcholovej turistickej knihy a pri zostupe sme navštívili aj umeleckú expozíciu v prírode - Stĺpy mieru - ktoré sú symbolickým miestom ochrany prírody, prostredia a zachovania života na našej planéte Zem. 

            Cesta dole už ubiehala s ľahkosťou, aj keď už pribúdali boľavé nohy a odtlaky. Chceme pochváliť všetkých našich turistov, ako sa popasovali s touto výzvou a zvládli ju napriek frflaniu :) 

            Mgr. Ľubica Mihaľová a triedni učitelia 2. stupňa - Mgr. Jana Milkovičová, PhD., Mgr. Antónia Deptová, RNDr. Slavomíra Čobejová, Mgr. Tatiana Lapšanská

          • Aktualizácia školského poriadku

          • Vážení rodičia, 

            na základe pedagogickej rady konanej dňa 2.9.2024 bol aktualizovaný školský poriadok s účinnosťou od 3.9.2024 v týchto oblastiach - mobily a dochádzka:

            Žiak počas vyučovania nesmie používať mobilný telefón. Použiť ho môže iba v odôvodnených prípadoch so súhlasom vyučujúceho, triedneho učiteľa alebo riaditeľa, alebo jeho povereného zástupcu. 
            V 1.-3. ročníku sa úplne zakazuje používanie mobilu (výnimka - s dovolením dozorkonajúceho učiteľa/triedneho učiteľa si žiak môže zavolať rodičovi), od 4. ročníka môžu žiaci na vyučovaní používať mobil, ak si to vyžaduje školský alebo štátny vzdelávací program. Od 6. ročníka môžu používať mobil na vyučovaní len na základe pokynu vyučujúceho.

            Ak neprítomnosť žiaka z dôvodu ochorenia trvá najviac 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní a súhrnne počas mesiaca najviac 10 vyučovaních dní, neprítomnosť sa ospravedlňuje bez predloženia potvrdenia od lekára. Ak neprítomnosť žiaka z dôvodu ochorenia trvá viac ako 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní alebo súhrnne počas mesiaca viac ako 10 vyučovacích dní, vyžaduje sa aj predloženie potvrdenia od lekára. 

          • Vyučovanie - utorok

          • Vážení rodičia,

            zajtra - v utorok 3.9.2024 - budú mať žiaci nasledujúci program:

            Počas 1.-3. vyučovacej hodiny budú mať žiaci 1.-9. ročníka triednické hodiny (voľba triednej samosprávy, informovanie o školskom poriadku, separácii, zdravých desiatach),

            4. vyučovacia hodina - 1., 2. a 4. ročník - triednické hodiny, 3. ročník pracovné vyučovanie, 5.-9. ročník vyučovanie podľa rozvrhu

            5. vyučovacia hodina - 5.-9. ročník sa učí podľa rozvrhu

             

          • Rozlúčková opekačka v školskej družine

          • Posledný deň v školskom klube detí sa niesol v znamení oddychových aktivít.

            Pani vychovávateľka Svetlana Sabolová pripravila svojim žiakom rozlúčkový večer. Najprv sa vybrali na opekačku do blízkeho lesa, kde si pochutnali na mäsových dobrotách. Potom nasledovala súťaž, ktorá prebiehala už v areáli školy. Všetci dostali diplomy a pekné ceny. Unavení, ale spokojní sa potom vybrali naši družinári domov v sprievode svojich rodičov.

            Svetlana Sabolová, Ing. Katarína Danielová

          • Letná škola je za nami - s podporou Karpatskej nadácie

          • Prvých päť júlových pracovných dní sa nieslo v znamení aktivít letnej školy.

            Naša pilotná letná škola prebiehala od 1. do 8. júla 2024. Zúčastnilo sa jej 22 detí z prvého stupňa a traja mladí vedúci, ktorí nám pomáhali pri organizačných záležitostiach. 
            Počas piatich dní sme zažili veľa vzdelávacích, ale aj voľnočasových aktivít. Navštívil nás kynologický klub Severan z Jakloviec, ktorý nám ukázal prácu so psíkmi, mohli sme sa tiež s nimi zahrať a zabaviť sa. Zažili sme aj dva krásne výlety - v Margecanoch sme si zajazdili na vodných bicykloch, vo Veľkom Šariši sme navštívili zasa Šarišský hrad. Zažili sme aj športový deň, absolvovali kvíz o zvieratách, pozerali rozprávky. V priestoroch školy sme v posledný deň vysadili bylinky do vyvýšených záhonov, pocvičili sme si na multifunkčnom ihrisku jógu a zabavili sa na diskotéke. 
            Veríme, že tento čas bol pre našich žiakov príjemnou oddychovkou a plní energie začali letné prázdniny. 

            Tím ZŠ Košická Belá
            (Mgr. Veronika Müllerová, Ing. Katarína Danielová, Svetlana Sabolová, Mgr. Jana Milkovičová, PhD., RNDr. Slavomíra Čobejová, Mgr. Ľubica Mihaľová)

             

          • Naši úspešní bežci

          • V mesiaci jún sa naši súčasní a bývalí žiaci zúčastnili pod vedením Ing. Kataríny Danielovej súťaže v orientačnom behu v Starej Ľubovni.

            Boli veľmi úspešní, lebo získali skvelé miesta. 

            Medzi dorastencami sa umiestnil náš deviatak Matej Martončík na 3. mieste. 
            Spomedzi starších žiakov získal 1. miesto deviatak Tobias Koľvek, pre ktorého to nebola prvá súťaž.
            V kategórii starších žiačok si vybojovala 1. miesto naša deviatačka Tamara Koľveková, 2. miesto šiestačka Terka Koscelníková a 3. miesto siedmačka Katka Petkačová.
            Skvele nás reprezentovala aj v kategórii mladších žiačok naša šiestačka Sárka Sklenářová - získala 1. miesto.

            Srdečne našim bežcom gratulujeme!

            Ing. Katarína Danielová

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024_aktualizovaný fotoalbum

          • V piatok 28. júna sme zavŕšili desaťmesačné úsilie žiakov a pedagógov slávnostnou rozlúčkou.

            Tá bola najdôležitejšia hlavne pre našich deviatakov, ktorí sa poslednýkrát prešli po budovách našej školy. Lúčili sa veselými veršíkmi, ktoré si zložili na svojich spolužiakov a učiteľov. 
            Za nami je rok plný zmien najmä pre prvákov, ktorí si postupne zvykli na školský život a nové povinnosti. Aj učitelia vyučovacích predmetov a krúžkov sa lúčili so svojimi žiakmi. 
            Všetci za sebou máme dynamický, ale úspešný školský rok. Zo srdca našim žiakom a kolegom želáme krásne leto, veľa oddychu a príjemných zážitkov. Dovidenia v septembri!

            Mgr. Ľubica Mihaľová
            FOTO: Mgr. Antónia Deptová, Ing. Katarína Danielová

          • AKO SME SA AKTIVOVALI PRE KLÍMU

          • Otepľovanie planéty v dôsledku ľudskej činnosti sa zrýchľuje. Kritickú hranicu oteplenia o 1,5 stupňa Celzia dosiahneme už čoskoro. Okrem klimatickej však prebieha aj zmena v našej spoločnosti, myslení a správaní. Preto sme sa my, piataci, v tomto školskom roku rozhodli stať „greenfluencermi“ a zapojili sme sa do kampane KlímaTYzuj sa!

             

            September - Adoptuj si strom

            Stromy patria k najúčinnejším pomocníkom v boji proti zmene klímy. Okrem estetickej funkcie absorbujú oxid uhličitý, filtrujú znečisťujúce látky v ovzduší, poskytujú tieň, zadržiavajú vodu v krajine, spevňujú pôdu... V rámci septembrovej výzvy sme si adoptovali lipu, ktorá sa nachádza na našom školskom dvore. Rozhodli sme sa, že okolo nej budeme zbierať odpadky a ochránime ju pred bezcitným zaobchádzaním.

             

            Október - Vyber si domáce

            Ľudia často uprednostnia kúpu nablýskaného jablka zo zahraničia. Je za tým paradoxne mnohokrát nižšia cena, nedokonalý vzhľad alebo neochota zistiť si informácie o pôvode potravín. V triede sme usporiadali súťaž o najchutnejšie jablko. Rozprávali sme sa o tom, odkiaľ prinesené jablká pochádzajú a aká je ich uhlíková stopa.

             

            November - Zaujímaj sa

            Zmena klímy je problém globálny, ale adaptácia na ňu je lokálna záležitosť. Existuje veľa adaptačných opatrení, ale mnoho ľudí stále nevie, čo môžu sami vo svojom okolí zmeniť. Myslia si, že to musia byť zložité technologické riešenia. Založiť biodiverzitnú lúku či dažďovú záhradu však zvládne každý. Veríme, že sa nám tieto nápady podarí zrealizovať aj v našej škole.

             

            December - Nenechaj ju v kúte stáť

            Aj obyčajná pokrievka je super „bojovník“ so zmenou klímy. Keď ju doma budete používať, spotrebujete až 4-krát menej energie ako bez nej. V rámci pokusu sme uvarili cestoviny v hrnci s pokrievkou i bez pokrievky. Zisťovali sme, o koľko minút sa skráti doba varenia, ak bude hrniec prikrytý.

             

            Január - Skombinuj sa

            V hektickej dobe nám ide o čas a auto sa zdá byť tým najrýchlejším riešením. Lenže čo keď už má auto každý? Čo keď každý má autá dve? Kŕmiť, parkovať a starať sa o tento prostriedok rýchlej mobility sa v preplnených mestách stáva skôr príťažou ako výhodou. Napriek tomu je pre nás ťažké sa auta ako symbolu slobody a nezávislosti vzdať. V prvom mesiaci nového roka sme premýšľali nad tým, či už pre našu mobilitu neexistuje lepšie riešenie. Na celú alebo časť cesty sme vymenili auto za prostriedok, ktorý namiesto fosílnej energie využíva na pohon tú našu.

             

            Február - Zatepli sa

            Vo februári sme sa namiesto prekurovania triedy dohodli na spoločnej stratégii „zateplenia“- do školy sme si nosili čaj v termoskách a v triede sme si spoločne zacvičili.

             

            Marec - Zvoľ si stratégiu

            Nakupujem, teda som. Všetci nakupujeme podľa nejakých preferencií – s ohľadom na cenu, zvyk, praktickosť, čas... Častokrát však pritom zabúdame aj na ekologický aspekt. V rámci aktuálnej výzvy sme v triede zorganizovali Výmennú burzu nepotrebných vecí. Zistili sme, že mnohé veci, ktoré sme doma nepotrebovali a s najväčšou pravdepodobnosťou by skončili v odpade, dokázali niekoho zo spolužiakov potešiť.

             

            Apríl - S burinou do kuchyne

            Príroda nám dáva omnoho viac, ako si myslíme. V apríli sme sa do svojho jedálnička zaradili divé rastliny a buriny. V školskej kuchynke sme si pripravili šalát z púpavových listov a praženicu so žihľavou.

             

            Máj - Kúpele pre vrabce

            V máji sme sa snažili potešiť operených obyvateľov školského dvora. Zo starého hrnca, kamienkov, rastlín a zeminy sme vytvorili ostrov života, ktorý v horúčavách poskytne vrabčiakom napájadlo i bazén na kúpanie v jednom.

             

            Jún - Dnes si to eko užijem

            Aj Noc v škole sme sa snažili pripraviť s ohľaduplnosťou ku klíme. Používali sme vlastné hrnčeky, znovupoužiteľné slamky, večer sme sa nesprchovali (nebolo to úplne dobrovoľné, ale nejaké litre vody sme ušetrili:D) a vzniknutý odpad sme po akcii starostlivo vytriedili.

            Mgr. Antónia Deptová a Ewobox.sk

          • Vlastivedná exkurzia 4. ročníka

          • Vo štvrtok 20. júna sa vybrali naši štvrtáci so svojím triednym učiteľom - Mgr. Ivanom Kaľavským - na vlastivednú exkurziu do historického centra krajského mesta Košice.

            Navštíli uličku remesiel, pozreli si, kde sa nachádza Miklušova väznica, vystúpili na Žigmundovu vežu Dómu sv. Alžbety, kde zdolali 160 schodov. Pozreli si kaplnku sv. Michala, Urbanovu vežu so zvonom, spievajúcu fontánu, Národné divadlo Košice, Immaculatu, Andrássyho palác. 

            A čo by to bol za výlet bez osvieženia. Pochutnali si na dobrotách od Bubble tea.

            Mgr. Ivan Kaľavský

          • NAJLEPŠIE HLÁŠKY Z TRIEDNYCH DENNÍKOV

          • Priestor na vyjadrenie názoru, prejavenie kreativity či zmyslu pre humor nachádzajú žiaci našej školy aj v triednych denníkoch. Tento rok si ich viedli druhostupniari z 5. - 8.ročníka.

            Cenu za nejlepší triedny denník získali siedmaci, ktorí nielen že zapísali najviac strán, ale snažili sa zapojiť všetkých, ich zápisky boli estetické a originálne. Najkrajšiu úvodnú denníkovú stranu vytvorili ôsmaci, ktorí kvôli tomu neváhali obetovať časť svojej DNA.

            A tu sú najlepšie tohtoročné hlášky z triednych denníkov:

            • Dnes sa na hodine ANJ Peťovi opakovane lámala farbička, ktorú strúhal. Zahlásil: "Miško, nemáš požičať hnedú? Táto ma prankuje!"
            • Spolužiak povedal, že je 22. storočie.
            • Dnes sa deň začal tým, že Peter rozlial nejakú žltú tekutinu. ten istý deň sa skončil tým, že Mia rozliala vodu so sirupom. Odteraz je 22. apríl oficiálne Dňom rozlievania.
            • Spolužiak: "Namočil som si ňufák do džemu. Teraz na mňa budú sadať včely a opeľovať ma."
            • Spolužiak hodil slaninu na parapet (asi pred pol rokom). Stále tam je!
            • Máme nový slovný druh - cicavce! (mali to byť citoslovcia)
            • L: Kto boli štúrovskí básnici?
              D: Štúrovskí bratia, nie?
              D: Aký bol Janko Kráľ básnik?
              J: Dobrý? Slovenský? Pekný?
              M: Negúglime si to v učebniciach!!!
            • Rozprávame sa o učení. Chalani sa pri učení spoliehajú na Lukyho. Pomôcky na učenie: peračník, zošit, učebnica, ibalgin alebo paralen.
            • UK - Spojené štáty kráľovské
            • Malé koníku ľúbi Boh, hoc sú len zvieratká.
            • V: Katka, ty más kebab?
              K: To je vianočka.
            • Katka pije ústne vody s alkoholom!
            • Tesla nie je auto, ani vrm-vrm nerobí.
            • Cez matematiku k nám do triedy vletela lastovička. Začala po triede lietať ako šialená a nabúrala do interaktívnej tabule. Spadla na lavicu a vykakala sa tam!
            • P. učiteľka: Vilo, dávaj si pozor, nie každý je trpezlivý!
              Vilo: Ale ja som!
            • K: Pančelka, ja vám do toho nechcem kecať, ale vy tú knihu držíte naopak.
            • V: Keď nie som opálený, nie som nič!
            • Slavo je starý dedo, včera mal 15.
            • Prednáška o legálnych drogách - Matúš viac rozprával ako ten bači.
            • Edupage je zlá vec. Ešte som ani domov neprišla a mama už vedela o trojke z ANJ.
            • Vedeli ste, že vydychujeme kyslík uhličitý?
            • Nechápem, prečo sa text priesne naučím za sekundu, ale Mor ho! sa nenaučím nikdy!
            • "Tajný" denník Adriana Mola - a všetci ho poznajú!
            • Vedeli ste, že Konštantín a Metod doniesli na naše územie hieroglyfy?
            • Lukáš má vytknutý členov a Janči má zlomený malíček na 2x. Sme trieda invalidov.
            • Lukáš stratil hlas. Už ho hľadá!
            • Musíme si vybrať strednú školu. Polovica nevie, čo chce!

            Poznámka: Denníky neprešli jazykovou korektúrou! :)

            Mgr. Antónia Deptová

          • Opekačka pri tisícročnej kaplnke

          • Na účelové cvičenia v prírode sme si v 2. polroku vybrali veľmi zaujímavé miesto - vyvýšeninu Zámčisko pri obci Iliašovce.

            Ide o miesto, na ktorom v 18. storočí stál slávny letohrádok Sans Souci, ktorý dal gróf Štefan Csáky postaviť pre svoju manželku. Kvôli finančnej a manželskej kríze sa majiteľ po 30 rokoch rozhodol stavbu zbúrať. Zachovali sa z nej len zrúcaniny tisícročnej kaplnky a obelisk. 

            V okolí kaplnky sa rozprestiera borovicový háj s pripravenými ohniskami. Jedno z nich sme využili na školskú opekačku. Z nášho stanovišťa sa do diaľky šírila vôňa špekáčikov, slaniny či pečených klobás. V areáli sa nachádza niekoľko hojdačiek na stromoch, ktoré neostali ani na chvíľu nevyužité. Potom si niektorí zahrali spoločenské hry, "šiškovú vojnu" alebo navštívili štýlovú kaviareň v maringotke. Pri spiatočnej ceste sme sa zas kochali výhľadom na ponorámu Vysokých Tatier.

            Počasie v tento deň bolo priam ideálne, príroda malebná, takže viacerí "účastníci zájazdu" sa zmienili, že na tomto mieste rozhodne neboli naposledy :)

             

            Mgr. Antónia Deptová

            Mgr. Tatiana Lapšanská, RNDr. Slavomíra Čobejová, Mgr. Jana Milkovičová, PhD., Mgr. Veronika Müllerová, Mgr. Katarína Danielová

          • Dnes sa u nás upratovalo

          • Čistota - pol života.

            To platí aj v prípade areálu našej školy a zvlášť na multifunkčnom ihrisku. Dnes sa chopili metiel naši najmladší žiaci z 1. až 3. ročníka. Pozbierali odpadky v areáli školy a vyčistili ihrisko od popadaného lístia a piesku. Sú to veľkí šikovníci.

            Mgr. Ivan Kaľavský

          • Čo sú to didaktické hry v prírode?

          • Tieto aktivity majú naši prvostupniari dvakrát ročne. Tentokrát sa oboznámili s možnosťou spoznať svoje okolie prostredníctvom náučného chodníka v Košickej Belej, sledovali turistické značky, pohybovali sa po cestných komunikáciách, učili sa správne prechádzať cez cestu, vyskúšali si ozvenu, ošetrovali rany na figurantovi a spoznali význam tiesňových liniek 112, 150, 155, 158. Boli poučení o situáciách, kedy je ich správne použiť, no nezneužiť. 

            Mgr. Ivan Kaľavský

          • Ej, nám je hej!

          • Naši šiestaci si užili krásny trojdňový výlet v Tatrách.

                       Škola nie je len o učení, ale aj o krásnych zážitkoch. Naši šiestaci sa vybrali na triedny výlet do Hotela Hubert vo Vysokých Tatrách. Užili si miestne detské ihrisko, vybláznili sa v bazéne, pojazdili si na koníkoch a vybrali sa aj na prechádzku okolo Štrbského plesa.

                          V pondelok sa unavení, ale šťastní, lúčili so slovami: "Dovidenia o rok!"

            Mgr. Veronika Müllerová

          • Nedáme sa oklamať

          • Aj ZŠ Košická Belá je školou budúcnosti!

                     V mesiaci jún sme pokračovali na projekte, v ktorom nás podporila Karpatská nadácia. Naši žiaci absolvovali sériu školení, praktických brainstormingov a skupinových aktivít pod vedením skúsených školiteľov zo Slovenskej debatnej asociácie a Zmúdri.sk. Chceme sa poďakovať p. Filipovi Mročovi za ozaj kreatívny a obohacujúci prístup k žiakom. Vďaka nemu sa žiaci naučili rozpoznávať hoaxy od pravdivých správ, venovali sa argumentácii a argumentačným faulom, umelej inteligencii a jej zneužívaniu na sociálnych sieťach. Naučili sa veľa zaujímavých a do života potrebných schopností, ktoré im umožnia využívať práve kritické myslenie pri práci s informáciami z médií. 
                  Po teoretickej časti naši deviataci spracovali tému "Kritické myslenie a hoaxy" do písomnej podoby. Ďakujeme p. asistentke Mgr. Eve Ondičovej za kreatívnu grafickú prípravu bulletinu, ktorý upravila, vytlačila a následne pod jej vedením rozniesla so žiakmi do schránok v našej obci. Veríme, že práve tieto naše letáčiky pomôžu aj ďalším obyvateľom našej obce zorientovať sa v zložitej spleti sociálnych sietí a informácií, ktoré nás zahlcujú denno-denne v médiách. 
            Tento projekt ešte bude nadväzovať v mesiaci júl počas letnej školy aktivitami s našimi žiakmi 1. až 4. ročníka - budú zamerané na sebaspoznanie a psychohygienu. 

            Mgr. Ľubica Mihaľová

          • Nie sme ľahostajní k prostrediu, kde žijeme

          • V tomto školskom roku sme organizovali aj zber papiera, z ktorého sa vyzbierali necelé dva tony odpadu. Aj takýmito aktivitami prispievame k zlepšeniu životného prostredia v našom okolí. Prikladáme foto z vyhodnotenia zberu, kde sa víťazmi stali naši ôsmaci s výdatnou pomocou svojho spolužiaka Lukáša Valenčíka. Odmenou im bola sladká dobrota. Srdečne gratulujeme!

            Mgr. Eva Wienerová