• Hudobný kvíz

          • Počas hodiny hudobnej výchovy pripravila pani učiteľka Wienerová pre žiakov 5. a 6. ročníka hudobný kvíz. Počas neho si žiaci overili svoje vedomosti z teoretickej aj praktickej stránky. Zasúťažili si v rôznych disciplínach, napr. poznaj hudobné nástroje, pomenuj skladbu... a zaspievali si známe piesne. Bola to veselá a zábavná hodina, čo môžete vidieť aj na foto :)

            Zodpovedná: Mgr. Eva Wienerová

          • Programovanie dievčat v aplikácii Scratch

          • V utorok 28. novembra 2023 naše žiačky 4.-9. ročníka absolvovali programovanie v aplikácií Scratch prostredníctvom pani lektorky Lenky Kohutovej, ktorá pôsobí v organizácií Aj ty v IT. Dievčatá sa naučili tvoriť animácie, vkladať hudbu a tvoriť jednoduché hry. Ďalšie školenie (nielen pre dievčatá) plánujeme zorganizovať po novom roku.

            Zodpovedná: Mgr. Ľubica Mihaľová, Mgr. Eva Ondičová, Mgr. Jana Milkovičová, PhD.

          • Podeľ sa o sladkosť

          • Posledným novembrovým dňom končí zbierka Podeľ sa o sladkosť, ktorú organizuje OZ S nami druhým pred Mikulášom. Svätý Mikuláš bol známy práve tým, že sa snažil robiť radosť iným a pomáhať - práve v to sme chceli povzbudiť našich žiakov. Obetovať niečo zo svojich sladkostí a myslieť pri tom na iných, ktorí sa nemajú tak dobre, ako my. Prebudiť v nich pocit spolupatričnosti a empatie. 
            Sme radi, že naši žiaci pochopili zmysel tejto zbierky a doniesli plno keksíkov, čokolád, cukríkov a tyčiniek.
            Zo srdca Vám všetkým ďakujeme! 

            Zodpovedná: Mgr. Ľubica Mihaľová

          • Testovanie pohybových zručností žiakov 1. a 3. ročníka

          • Počas októbra sa naši žiaci podrobili testovaniu svojich pohybových zručností na základe požiadavky Ministerstva školstva. V priebehu telesnej výchovy skúšali svoju zdatnosť v skoku do diaľky, behu, v zhyboch a v mnohých ďalších cvičeniach. Veríme, že nám ministerstvo poskytne výsledky testovania, aby sme vedeli, ako sú to na tom kondične naši žiaci. 

            Zodpovední: Mgr. Ivan Kaľavský a Mgr. Eva Wienerová

          • Exkurzia v OSVIENČIME

          • 24. novembra, v deň, keď tento školský rok prvý raz v Belej snežilo, sa ôsmaci a deviataci vybrali na exkurziu do "múzea ľudského utrpenia". A exkurzia to nebola jednoduchá. Nie kvôli počasiu či únave z dlhej cesty, ale kvôli smutným a často šokujúcim informáciám, ktoré sa na tomto mieste, kde ľudia nemali mená iba čísla, žiaci dozvedeli.

            Vo vyhladzovacom tábore Osvienčim (nemecky Auschwitz) zahynulo počas druhej svetovej vojny približne 1,1 milióna nevinných ľudí v plynových komorách, v dôsledku vyhladovania alebo ťažkých prác. Poľská prievodkyňa nás previedla jeho areálom, videli sme vstupnú bránu so známym nápisom Arbeit macht frei, ale aj veci, ktoré patrili väzňom - stovky okuliarov, topánok, kufrov, riadu či dva tony vlasov, ktoré ostrihali židovským ženám a dievčatám. Potom boli používané napríklad na tkanie kobercov. Srdcervúci bol aj pohľad na čiernobiele portréty ľudí v pruhovaných úboroch, ktorí v tábore predčasne našli svoju smrť. Videli sme cely, v ktorých väzni museli celú noc stáť, prázdne plechovky smrtiaceho Zyklonu B, jedu, ktorým sa pôvodne zabíjali potkany. Zastavili sme sa i pri šibenici a krematóriu. Sprievodkyňa nám porozprávala príbehy ľudí, ktorí obetovali svoj život za spoluväzňov, príbehy matiek a detí, na ktorých boli vykonávané nehumánne experimenty. Je nutné podotknúť, že pokusov o útek z Osvienčimu bolo veľmi málo, tých úspešných iba hrsť. Ak sa to aj niekomu podarilo, velitelia na útek reagovali popravou náhodne vybraných ľudí. 

            Potom sme sa presunuli o 3 km ďalej, do dedinky Brezinka, v ktorej bol postavený komplex Birkenau. Do rozľahlého tábora boli vybudované koľaje, ktoré viedli priamo k selekčnej rampe. Tu sa ľudia privážaní vo vagónoch pre dobytok delili na tých, ktorí budú v tábore väzení ako pracovná sila a tých, ktorí priamo putovali do plynovej komory. Zväčša to boli starí ľudia, deti a telesne postihnutí. Väzni určení k splyňovaniu vôbec nemali tušenie, kam idú. Verili tomu, že idú do spŕch. V plynových komorách, ktoré boli zariadené ako kúpeľne, sa na strope sprchy naozaj nachádzali, ale voda z nich nikdy netiekla. Pozreli sme si aj budovu, v ktorej väzni spali. V zime v nej bolo aj 10 stupňov pod nulou. V tábore vládol hlad a zlá hygiena spôsobovala šírenie chorôb. Potrebu mohli väzni vykonávať len ráno a večer a mali na ňu vyhradených 30 sekúnd. 

            Exkurzia na miesto, kde ľudí obrali najprv o slobodu, potom o majetok, dôstojnosť a napokon aj o život bola pre tínedžerov silným zážitkom. Zhodnotili ju takto:

            "Zaujali ma príbehy ľudí, ktorí Osvienčim prežili. Nepáčili sa mi zverstvá, ktoré ľuďom robili. Mal som z toho stiesnený pocit."  Michal, 9. ročník

            "Bolo to smutné. Oceňujem, že nám pani sprievodkyňa všetko porozprávala do detailov. A kládla nám aj otázky." Adriana, 8. ročník

            "Človek, za svoj život prežije rôzne veci, občas aj niečo, nad čím premýšľa dni alebo noci. Keď som videla tie miesta, kde ľudia trpeli, báli sa toho, čo ich čaká, kde boli umučení k smrti, prišlo mi smutno, možno trochu aj do plaču, ako môžu ľudia takto ubližovať iným ľuďom. V tú chvíľu som si uvedomila, že mám byť vďačná za všetko, čo mám, kde bývam, že mám okolo seba ľudí, ktorí mi pomáhajú. Najviac ma zaujalo, ako tí ľudia spali, chodili okolo nich myši, unavení, hladní, smädní, museli pracovať, či pršalo, snežilo, vstávať o pol tretej ráno... Preto by sme im mali vzdať aspoň nejakú úctu." 

            Zuzana, 9. ročník 

             

            Zodpovedná: Mgr. Antónia Deptová a RNDr. Slavomíra Čobejová 

             

             

          • Súťaž so Slovartom

          • V októbri sa niektorí žiaci zapojili do výtvarnej súťaže vydavateľstva Slovart. Úlohou detí bolo nakresliť svojho psíka, prípadne svojho vysnívaného chlpáča, a k obrázku pripojiť pár slov o tom, aký ich štvornohý miláčik je. Autormi zaslaných prác boli - Sabína Záriková a Timon Koľvek z 5. ročníka, Sára Sklenářová a Zina Špaková zo 6. ročníka, Stela Andreščíková, Lucia Tabačková a Katarína Petkačová zo 7. ročníka. Čitko snahu žiakov ocenil zaujímavými knižnými titulmi. Radi sa podobnej súťaže zúčastníme aj nabudúce. 

            Zodpovedná: Mgr. Antónia Deptová

          • OZNAM

          • Prosíme rodičov žiakov navštevujúcich Školský klub detí, aby si nosili otepľováky a náhradné oblečenie vo vrecúšku  (v prípade, ak by premokli v snehu). 
            Ďakujeme za spoluprácu.

            Družinárka

          • Programovanie pre dievčatá

          • Vážení rodičia,

            zajtra 27.11.2023, prebehne školenie dievčat 4.-9. ročníka ohľadom programovania v aplikácií Scratch cez projekt Aj ty v IT. 
            Poprosíme Vás ako zákonných zástupcov o zaregistrovanie Vašich detí cez tento formulár: 
            https://form.typeform.com/to/JqYJNmM4

            Zároveň prosíme dievčatá, aby sa zaregistrovali v programe Scratch - https://scratch.mit.edu/

            Rozdelenie skupín: 
            1. skupina - žiačky 4.-7. ročníka (Ninka+Anička - 4. ročník, Danielka+Sabínka - 5. ročník, Sárka+Terka+Zinka+Kristínka - 6. ročník, Lucka+Katka - 7. ročník). Školenie počas 1.-3. vyučovacej hodiny.

            2. skupina - žiačky 7.-9. ročníka (Stelka+Kika+Dianka - 7. ročník, Lucka+Vanesa+Aďka+Melka - 8. ročník, Nelka+Zuzka+Tamarka+Sofia+Zdenka - 9. ročník) Školenie počas 4.-6. vyučovacej hodiny.

            Prosíme Vás o zaregistrovanie svojich detí a taktiež aj v programe Scratch. Ďakujeme za spoluprácu. 

            Riaditeľka školy

             

             

          • Zbierka Podeľ sa o sladkosť

          • Vážení rodičia, milí žiaci!
            V tomto predvianočnom období si možno o to viac uvedomujeme, čo všetko máme. No nie všetci ľudia okolo nás sú na tom podobne, preto sme sa rozhodli zapojiť do zbierky Podeľ sa o sladkosť. Akúkoľvek sladkosť (balenú a v záruke) budete môcť priniesť do pripravenej škatule v termíne od 27. - 30. novembra 2023. Všetky darované sladkosti budú venované Charity shopu v Košiciach, ktorý ich prerozdelí pre rodiny v núdzi. 
            Ďakujeme za zapojenie sa do zbierky. 

            Zodpovedná: Mgr. Ľubica Mihaľová

          • Virtuálna realita v Tabačke

          • V piatok 24. novembra naši piataci, šiestaci a siedmaci navštívili Tabačku v Košiciach. Najprv sa dozvedeli informácie o virtuálnej realite, jej význame v zdravotníctve a letectve a potom si aj vyskúšali, aké je to pohybovať sa pomocou virtuálnych okuliarov. Preniesli sa do rôznych prostredí a zahrali si aj nejaké hry. Bol to zaujímavý zážitok nielen pre žiakov, ale aj pre naše pedagogičky.

            Zodpovedná: Mgr. Tatiana Lapšanská, Mgr. Veronika Müllerová, Mgr. Eva Ondičová

          • Varovanie pred nebezpečnou skupinou na platforme WhatsApp

          • Vážení rodičia, prosíme Vás o skontrolovanie mobilov Vašich detí - najmä čo sa týka aplikácie WhatsApp, kde sa objavila nebezpečná skupina, ktorá zdieľa nevhodný a škodlivý obsah.
            Ďakujeme za spoluprácu.

            Riaditeľka školy

          • Jesenné aktivity v ŠKD

          • Aj v mesiaci november zažili naši družinári mnoho zaujímavých aktivít - vyrobili si gaštankov, zahrali sa na zdravotné sestry a lekárov, absolvovali preventívnu akciu Zober loptu, nie drogy a tkali z papiera. 

            Zodpovedná: Lucia Tormašiová

          • Projekt - Človeče, zapoj sa!

          • Zber starých mobilných telefónov je už na konci. Veľmi pekne ďakujeme všetkým, ktorí priniesli svoje staré, rozbité a nepoužívané mobilné telefóny. Spolu ich bolo presne 54!
            Zapečatenú škatuľu sme kuriérom odoslali a teraz už len čakať na výsledok!
            Držme si palce, aby sme uspeli v súťaži!

            Zodpovedná: Mgr. Veronika Müllerová

          • Zber starých mobilov

          • Zapájame sa do Recyklohier spoločnosti Orange - v priebehu budúceho týždňa budete môcť doniesť svoj starý mobil (bez batérie a nabíjačky) do zberných nádob umiestnených v našej škole. Počet vyzbieraných mobilov bude prepočítaný na počet žiakov školy. Naša škola je registrovaná v súťaži a môže vyhrať 1000 eur na enviroprojekt. Prosíme teda - oslovte svojich známych a pomôžte nám odovzdať čo najviac mobilov.
            Zbierame do 24.11.2023. Ďakujeme za pomoc.

            Zodpovedná: Mgr. Veronika Müllerová

          • Kreslíme v počítači

          • Naši žiaci sa na hodinách informatiky učia používať aj editory určené na kreslenie. Ide im to výborne. Tieto obrázky nakreslila žiačka 5. ročníka Sabínka Záriková :)

            Zodpovedná: Mgr. Jana Milkovičová, PhD.

          • Gymnastická prípravka

          • Od októbra prebieha každý štvrtok v našej telocvični gymnastická prípravka pre mladšie deti pod vedením p. učiteľa Cyperka. Pozrite sa, ako krásne cvičia Vaše deti. 

          • Matematika inak

          • Na hodinách matematiky v 5. ročníku sa nevenujeme len počítaniu a rysovaniu, ale aj stavaniu. Pomocou kociek sa učíme priestorovému vnímaniu. Žiaci podľa predlohy stavali objekty, aby sa tak naučili správne modelovať v priestore

            Zodpovedná: Mgr. Jana Milkovičová, PhD.

          • Návšteva predškolákov

          • Vo štvrtok 16. novembra k nám zavítali naši predškoláci zo škôlky. Vykúšali si, aké je to byť žiakmi - spoznávali písmenká a slabiky, zaspievali si a navštívili svojich kamarátov, prvákov. 

            Zodpovedná: Mgr. Eva Wienerová

          • Sladká pomoc 2023

          • Sladká pomoc je misijnou iniciatívou, ktorou sa teraz v predvianočnom období zapájame do pomoci chudobným deťom v afrických krajinách - v Rwande, Etiópií, Ugande a Keni.
            Za symbolický poplatok 1 euro získate nielen sladkú a chutnú tyčinku, ale zároveň podporíte aj zlepšenie života detí v Afrike. 
            Čokoládky si môžete zakúpiť každú veľkú prestávku (10.30-10.45 hod.) v 1.-3. ročníku alebo u duchovného otca Vaňa počas vyučovacích hodín náboženskej výchovy
            Bližšie informácie o projekte získate tu: https://misijnediela.sk/sladka-pomoc/
            Ďakujeme Vám zo srdca za podporu tohto krásneho projektu! 

            Zodpovedná: Mgr. Ľubica Mihaľová, Mgr. Ľubomír Vaňo

          • Ľudový spev v družine

          • Minulý týždeň sa u nás v školskom klube detí spievalo - a nielen tak hocičo. Pod vedením p. uč. Tormašiovej sme si pripomenuli ľudové tradície spevom, obliekli sme si ľudovú zásteru, partu a klobúky. 

            Zodpovedná: Lucia Tormašiová