• Biela pastelka

          • Do galérie Biela pastelka boli pridané fotografie.

                    Nový školský rok sa napriek mimoriadným opatreniam, ktoré vyžaduje súčasná situácia, naplno rozbehol aj v našej škole. Vo výchovno-vzdelávacom procese, popri získavaní nových vedomostí a zručností však  kladieme dôraz hlavne na prípravu našich žiakov na bežný život. V tejto súvislostí venujeme  pozornosť tým, ktorým pomoc od iných ich ťažký život aspoň trošku uľahčí, preto každoročne organizujeme zbierku Biela pastelka. Ďakujeme.

          • Pokyny k záverečnému hodnoteniu žiakov v školskom roku 2019/2020

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Určite mi dáte za pravdu, že súčasnú situáciu, v ktorej sa momentálne nachádzame si nikto z nás neželal a nikto na ňu nebol dopredu pripravený. Napriek tomu ju musíme spoločne zvládnuť a to čo najlepšie a najrozumnejšie.  Nie je to ľahké pre rodičov, žiakov ani pre učiteľov.

            Hlavným cieľom každého učiteľa v tejto mimoriadnej situácii  je primerane žiakov zamestnávať opakovaním a precvičovaním prebratého učiva a podľa možnosti aj preberať so žiakmi nové učivo v závislosti od ročníka, predmetu a  náročnosti učiva. Je to na zvážení každého pedagóga. Učivo, ktoré nie je možné prebrať počas tohto obdobia preberieme po nástupe do školy, prípadne v ďalšom školskom roku.

            Ak chceme žiakov aj v tejto situácii zodpovedne vzdelávať a motivovať musíme od nich  vyžadovať plnenie určitých školských povinností a následne ich aj  hodnotiť.

            Po usmernení  a odporúčaní MŠVVaŠ SR pedagogická rada na svojom zasadnutí elektronicky ( per rollam) dňa 6.5.2020 zvážila prehodnotenie už vydaného rozhodnutia hodnotenia žiakov a to nielen vo vzťahu k zverejnenému Usmerneniu k obsahu a organizácii vzdelávania žiakov základných škôl, ktorým sa redukujú ciele a obsah vzdelávania v období mimoriadneho prerušenie vyučovania v školách, ale aj k ďalšiemu vývoju situácie, vrátane predpokladaného  obnovenia vyučovania v školách pred koncom školského roka 2019/2020  rozhodla a riaditeľ školy to schválil, že väčšinu predmetov (okrem výchov) budeme na vysvedčení hodnotiť klasifikáciou (známkou).

            Preto vás chcem rodičia požiadať, aby ste dohliadli na svoje deti pri plnení si ich povinnosti v rámci tohto netradičného spôsobu výchovno – vzdelávacieho procesu. Uvedomte si, že aj takáto domáca činnosť a aktivita bude zohľadnená pri celkovej klasifikácii  na konci školského roka.

            Buďme všetci navzájom tolerantní, rozumní, ale aj primerane nároční, aby sme po návrate do školy mali  čisté svedomie, že sme pre našich žiakov, pre naše  deti urobili aj v tejto ťažkej situácii v ich vzdelávaní maximum.

            Podrobné pokyny riaditeľa školy k záverečnému hodnoteniu žiakov si môžete prečítať tu:

            Podrobne_pokyny_RS_k_zaverecnemu_hodnoteniu.pdf​​​​​​​

          • www.alfbook.sk - nástroj na overenie a upevnenie vedomostí z učiva základnej školy

          • Milí žiaci, milí rodičia! Dávame vám do pozornosti nástroj na overenie a upevnenie vedomostí z učiva základnej školy www.alfbook.sk., kde môžete využívať digitálny obsah vzdelávania. Po zadaní adresy do internetového prehliadača sa dostanete do digitálneho obsahu zadaním hesla: ucimesadoma (namiesto e-mailu, alebo kódu školy).

            Prajeme veľa úspechov pri riešení úloh! 

          • USMERNENIE K ŠÍRENIU KORONAVÍRUSU

          • Koronavírus COVID – 19 spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu.

            Ide o kvapôčkovú infekciu. Všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj klasickej chrípky sú – teplota nad 38 °C, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Inkubačný čas pri tomto koronavíruse sa uvádza doba 2 až 14 dní.

             

            V súvislosti sa šíriacim sa koronavírusom riaditeľ školy v zmysle pokynov Ministerstva školstva,vedy,výskumu a športu SR vydáva toto usmernenie:

            - v prípade, ak sa žiaci,učitelia, zamestnanci školy a školských zariadení vrátili z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav,

            - v prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia počas 14 dní od návratu symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, táto osoba musí ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,

            - v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,

            - v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe.

             

            Žiadame rodičov, žiakov a zamestnancov školy dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia :

            pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,

            nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,

            pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,

            vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov : horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

             

            MŠVVaŠ SR nemá možnosť vylúčiť z vyučovania v rámci povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu. Je potrebné riadiť sa sa pokynmi hlavného hygienika,regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

            MŠVVaŠ SR zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto DÔRAZNE apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14 dňovú domácu izoláciu.

             

             

            Mgr. Ján Lapšanský

            riaditeľ školy

          • Moja malá záhradka

          • Do galérie Moja malá záhradka boli pridané fotografie.

            Žiaci 4. ročníka sa zapojili do súťaže Kauflandu " ZÁHRADKA V TRIEDE". Zaslali nám kompletný balík na pestovanie rastlín. Na hodine PCV zasiali rôzne rastlinky a bylinky. Tešíme sa ako nám budú rasť. napíšeme " ROZPRÁVKU" o tom ako rastú rastlinky a zasúťažíme o skvelé ceny.

          • Turisti na Hrebienku

          • Do galérie Turisti na Hrebienku boli pridané fotografie.

            Aj tento rok sme sa vybrali na túru do Tatier na prehliadku Ľadového domu na Hrebienku, neprerušili sme tradíciu. Počasie bolo perfektné, ľudí bolo veľa, ale zážitok bol skvelý.

          • Lyžiarsky kurz Vernár

          • Do galérie Lyžiarsky kurz Vernár boli pridané fotografie.

            V týždni 20.-24.1.2020 boli žiaci 6.-9. ročníka na lyžiarskom výcviku vo Vernári. Ubytovaní sme boli v penzióne Sabina - strava vynikajúca. Lyžovali sme v zrána síce mrazivom – no slnečnom počasí, ktoré skutočne vyšlo. Pán šofér autobusu nás ochotne počas celého kurzu prepravoval k vlekom a bezpečne doviezol späť domov.

          • Ako sa starajú družinári v zime o vtáčiky

          • Do galérie Ako sa starajú družinári v zime o vtáčiky boli pridané fotografie.

            Vtáčiky, ktoré na Slovensku bežne zimujú, je v týchto dňoch potrebné prikrmovať. Teraz potrebujú našu pomoc. Je to pre nich veľmi náročné obdobie a naši družinári im to uľahčili. Počas studených januárových dní sme si zopakovali čo pre vtáčiky možeme do krmidla pripraviť. Vyrobili sme si z plastových fliaš budky a vyniesli sme ich na školský dvor. Žiaci sa postarali aj o  krmivo. Vtáčiky nám potom na jar a v lete budú spievať na našom dvore.

          • Vianočná nádielka

          • Do galérie Vianočná nádielka boli pridané fotografie.

            Stalo sa už tradíciou, že pred  vianočnými sviatkami  v škole organizujeme podujatie " Deti deťom"  Posedenie pri stromčeku je spojené s odovzdávaním darčekov, ktorými sa deti navzájom obdarúvajú. Aj tento rok nechýbali pekné koledy a vinše na záver kalendárneho roka.

          • Vianočný turnaj

          • Do galérie Vianočný turnaj boli pridané fotografie.

            Vianočným  turnajom a pohybom sme ukončili kalendárny rok. Žiaci podali skvelý športový  výkon, podujatie sa vydarilo, tradíciu sme neporušili. Tešíme sa na budúci rok.

          • Vianočná akadémia

          • Do galérie Vianočná akadémia boli pridané fotografie.

            Medzi akcie, ktoré pripravujeme v našej škole v predvianočnom čase patrí aj Vianočná akadémia spojená s burzou. Jej cieľom je priblížiť deťom čarovný odkaz vianočných sviatkov – kresťanskú lásku k blížnemu a pomoc ľuďom . Žiaci  v škole vyrobili pekné výrobky a predávali ich. 

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Do galérie Vianočné tvorivé dielne boli pridané fotografie.

            V stredu 18.12.2019 sme zažili príjemné popoludnie počas vianočných tvorivých dielni, vyrábali sme ikebany, piekli medovníky a počúvali vianočné koledy. Pokojná atmosféra sa niesla v duchu očakávania  blížiacich sa vianočných sviatkov.